Ukategorisert

Sliter du med motivasjon til å øve om dagen?

Er du en av dem som sitter hjemme og ikke får være på jobb på grunn av smittefare?

Mister du motivasjon, fordi du ikke får spille sammen med andre?

Opplever du motstand mot å stå å øve for deg selv?

Kjenner du på en uro i kroppen, kanskje frustrasjon og dårlig samvittighet over at du ikke øver?

Du er ikke alene!

Vi er mange musikere som nå klør oss i hodet og lurer på hvor spillegleden har tatt veien… 

Unnskyldninger. Det første som skjer når vi kjenner på motstand, er at vi leter etter unnskyldninger. Unnskyldninger til å ikke øve, eller til å utsette å øve. Jeg har ingen jobb å gå til. Jeg skal ikke spille sammen med noe på lenge. 

Årsaken til unnskyldningen ligger ofte utenfor oss selv. ”Det er ikke min feil at… ”. Ved å plassere skylden på ytre omstendigheter, så gir vi fra oss ansvaret. Men vi vet innerst inne at det hjelper lite å skylde på andre. 

Det føles kanskje bra å tenke at dette ikke er noe vi har valgt selv – men fører det oss noe videre?

Passivitet. Det kan kjennes som om energien og tiltakslysten forsvinner og alt blir et ork. Mindre eller ingen øving fører til stagnasjon, noe som igjen gir liten utvikling. 

Lene Myhre Strand Bergen. Timani. Timanilærer. Musiker. Pedagog. Meditasjonscoach.

For mange musikere er det også sånn at selvfølelse følger spilleformen. Så, om man er i dårlig spilleform, ikke får spilt slik en pleier og trives med, får det ringvirkninger også på den mentale helsen. Denne negative spiralen er mulig å stoppe. Men hvordan?

Aksepter. Aksepter at det er vanskelig. Det er faktisk helt greit å føle motstand mot øving. Gjennom å akseptere noe, får det mindre kraft. Hvis du unngår å kjenne på motstanden, så er det større sjanse for at den vil vedvare. Ved å akseptere den motstanden du kjenner, kan du komme deg videre.

Endringsvilje. Endringsvilje er når vi tar innover oss at vi trenger å tilegne oss ny kunnskap. Vi må tilpasse oss forholdene. Vi mennesker liker ikke endringer, men vi kan trene på å takle det bedre. Situasjonen akkurat nå er perfekt for å øve på dette. 

Det er imponerende å se hvordan digitale konserter har skutt fart og folk har virkelig tatt innover seg en vilje til endring. På sosiale medier kan folk dele sin kunnskap og kreativitet.

Men ikke alle ønsker å bruke tiden på det. Er det mulig å se på denne perioden som bonustid? At man faktisk har fått muligheten til å fordype, forbedre eller fornye seg. 

Om du sitter fast akkurat nå, eller har noen hårete mål der fremme som du ønsker hjelp til, så ta gjerne kontakt med meg for en gratis og uforpliktende samtale. 

Gjør noe for deg selv, noe som gjør deg håpefull og glad!