Ukategorisert

Hvorfor tenker vi så mye?

Vi bruker mye tid på å tenke i løpet av en dag. Det kan være alt fra problemstillinger vi må løse til ønsketenking. Kanskje en person sier eller gjøre noe som får tankene våre til å kverne. Kanskje har vi opplevd noe i livet som gjør at vi kjenner på motstand mot noe eller noen og tankene leter etter grunnen til at vi føler slik vi føler. Tanker kan også begrenser oss i hverdagen fordi vi tenker scenarioer som ikke finnes. Om vi kjenner på ubehag eller smerter, så kan tankene gjøre at vi lider.

Jeg er i startfasen på å møte min slange-fobi. Jeg har unngått skogen så lenge jeg kan huske fordi jeg er livredd for hoggorm. (Bare å skrive ordet er ubehagelig.) Jeg har unnskyldt meg med allergi, noe som jeg jo har, men det er ikke den eneste grunnen. Stemmen i hodet forteller meg at det finnes mange hoggorm i skogen, klare for å overraske meg, slange seg foran meg og kanskje bite meg. Jeg har lenge innsett at dette innskrenker livet mitt og setter begrensninger for meg, og nå er jeg klar for å gjøre noe med det. Det er kun i hodet mitt at begrensningen sitter. Jeg vet at hoggorm sjeldent er farlig og at den er minst like redd for meg som jeg er for den. Jeg vet også at det er noen få historier som har skremt meg og at man sjeldent møter på den. Likevel vegrer jeg meg for å gå i skogen. Nå er målet mitt å overnatte i hengekøye i løpet av våren!

Min lille historie viser dere at det er mitt overaktive sinn som gjør at jeg begrenser meg og lar være å gå i skogen. Det har ingen ting med fornuften å gjøre, det er følelsen som sitter godt plantet i kroppen. Frykten. Frykten for å møte hoggormen. Og denne frykten sitte i hodet.

Så hvorfor tenker vi så mye?

Våre vaner er å bedømme det som skjer. Vi putter gjerne ting i ulike båser for å forstå. Tankene lurer på om det vi opplever nå er

  • bra eller ugreit
  • rett eller galt
  • bedre eller verre
  • positiv eller negativt

Om resultatet havner på den positive siden, så tenker vi ikke over det fordi vi har det bra. Havner det derimot på den negative siden, så kan det føre til det vi gjerne kaller et problem eller en utfordring. Da blir ofte tankene veldig aktive og

  • jobber på høygir for å finne en løsning på problemet eller utfordringen vi opplever
  • tenker stakkars meg og løper løpsk på tidligere erfaringer eller hvor urettferdig dette er
  • prøve å finne ut hvordan vi kan se positivt på dette og tankene leter etter svar

Når vi lærer oss å se at dette skjer, kan vi påvirke det og bestemme oss for å endre på det. Ta nye valg. Det kan være vanskelig fordi vi er vanedyr, men med målrettet jobbing er det mulig. 

Kjenn igjen den negative, begrensende tanken – stopp den – og velg hva du vil tenke i stedet!

Jeg håper dette inspirerer deg til å ta fatt på den endringsprosessen du trenger!

Lykke til!

Om dette hørtes forlokkende ut, samtidig som du ikke skjønner helt hvordan du skal komme deg dit. Så ta kontakt for en uforpliktende samtale – kanskje kan jeg hjelpe deg? Mail til Lene@musikerhelse.no