Øving

3 gode øvetips!

Hender det at du gjør daglige øvelser på autopilot? Har tankene tatt deg til et annet sted og du har drømt deg bort mens du spilte? Kanskje du har lurt på hva du nettopp øvde på? Skjerpet øving kan gjøre at du kan korte ned tiden du øver fordi du få mer gjort på mindre tid. Det kan gi deg mer frihet til å gjøre andre ting du liker.

1. Tilstedeværelse

For å bli en bedre musiker og stadig være i utvikling, så kan hvordan man øver være avgjørende. Jeg kan innrømme at det hender jeg øver på autopilot uten at jeg ønsker det. Det har plutselig gått noen minutter uten at jeg lyttet til lyden jeg produserte. Jeg har ingen formening om hvordan jeg utførte oppgaven teknisk eller musikalsk og ergo kan jeg ikke gjøre forbedringer. Jeg drømte meg bort og tenkte på noe som faktisk ikke skjedde der og da.

Når jeg er i tankene mine, drømmer meg bort, så er jeg enten i fortid eller i fremtid. Jeg kan tenke på noe som har skjedd eller noe jeg skulle ønske hadde skjedd eller jeg drømmer om noe jeg håper skal skje eller på noe som jeg bekymrer meg for. Det er helt greit å tenke på ting, men ikke når jeg øver.

For å klare å øve effektivt må jeg væres skjerpet, konsentrert, fokusert, og det krever at jeg er tilstede i øyeblikket, først da er jeg i stand til å lytte, reflektere og forbedre spillet mitt. Undres du hvordan vi kan være tilstede i øyeblikket? Det kommer en egen post om det snart.

2. Ta pause midt i en frase

Effektiv øving kan hjelpe oss å oppnå de resultatene vi ønsker oss på et tidligere tidspunkt, fordi vi ikke kaster bort unødvendig tid på å øve uten fokus. Det skjer mye mentalt når vi øver, og vi kan faktisk få god hjelp av underbevisstheten vår til å bearbeide øvingen. Det godt tips være å avslutte økten uten å være helt ferdig med det du holder på med. Forskning viser at om vi ikke gjør oss helt ferdig med det vi holder på med, så vil underbevisstheten fortsette å jobbe og bearbeide stoffet. Derfor er det lurt å ikke avslutte kapittelet du leser i en bok eller frasen du øver på, men la det være litt igjen som underbevisstheten kan leke litt med. I det vi er ferdig med noe så avslutter vi det, og vi legger det bort. Det kan også være lettere å starte neste økt med fullt fokus fordi du vet hva du skal jobbe videre med.

3. Kos deg med øvingen

Det å føle plikt til øving er noe mange kan kjenne seg igjen i. Det kan etterhvert ta bort gleden med å øve og lysten til å øve avtar, noe som kan være vanskelig og slitsomt å forholde seg til. Det kan føre til dårlig samvittighet, negative tanker, skyld- eller skamfølelse, frustrasjon eller sinne. Så hvis du opplever at gleden ved øvingen avtar, så kan det hjelpe å gjøre noe annerledes og kanskje bryte noen rutiner. Du kan prøve å snu om på rekkefølgen på det du øver på, velge musikk du elsker, spille til plater, øve sammen med andre, lag deg et mål du brenner for, tenn et lys på øverommet og gjør det koselig eller ta deg noen dager fri.

Lykke til 🙂